I traditionell mening betyder en “bild” och ett “foto” i stort sett samma sak. För mig illustrerar dessa två ord skillnaden mellan den första och den andra bilden ovan. Att ta en bild är att se något med ögonen och fånga det ögonblicket med en kamera. Att ta ett foto erkänner skillnaden mellan att vara någonstans och se någonstans. Att ta ett foto är att förstå att vår helt uppslukande upplevelse inte har någon direkt mappning till en 13-tums datorskärm.
Det betyder inte att det är något fel med att ta bilder. Jag älskar att ta bilder för att berätta historier. Men samma historier berättas mer effektivt när vi erkänner skillnaden mellan bilderna från en kamera och själva upplevelserna.
Här presenterar jag de fem saker jag försöker komma ihåg när jag tar bilder. Det här är inte hårda och snabba regler, men råd till mig själv så att jag bättre kan berätta historien om en vacker solnedgång även på andra sidan kameran.
1. Välj ett träd – fotografera inte hela skogen.
Det är människans natur. Vi är omgivna av ett otroligt landskap och vi vill fånga allt i en bild. Ändå har några av mina mest överväldigande fotografier kommer från de vackraste platserna. Dessa otroliga platser gör det svårare att erkänna att det som personligen ser bra ut inte ser bra ut på ett foto.
I de flesta fall ligger svårigheten i subtraktion. Det finns en viss känsla av att vi inte skulle förmedla ögonblickens fulla skönhet om vi inte kan passa det hela i ett fotografi. Men vi tittar inte på fotografier som vi ser ut mot en landsbygdsnedgång. Som fotograf måste du fatta beslut om vad som är viktigt att fokusera på. Vi måste plocka ett träd i skogen och berätta historien om skogen från det trädet. Att ta ett foto kräver avsiktlig subtraktion.
De två bilderna nedan illustrerar skillnaden mellan att fotografera skogen och plocka ett träd. Personligen är det ofta nedsänkning av 360 ° som ger en scen skönhet – men vi kan ändå inte passera detta perspektiv genom foton. Vi måste erkänna att vi bara kan ta en liten del av vår omgivning med oss. För mig är jag mycket effektivare när jag ägnar den lilla delen till att fånga en mindre scen snarare än att vara allomfattande.

2. Kom nära och välj en sida. Särskilt med människor.
Ibland kommer jag att stöta på en bok med verkligt intressanta idéer som har organiserats på ett så förbryllande sätt att jag inte kan skapa huvuden eller svansar av det som författaren får. Innehållet kan vara bra, men jag är överväldigad och känner mig orolig. Detta är normalt ett resultat av att författaren saknar antingen (a) ett tydligt fokus eller (b) en naturlig ordning för att presentera sina tankar.
Foton är inte annorlunda – de behöver fokus och flöde. Att komma nära och flytta motivet till en sida tvingar dig att fatta medvetna beslut om ditt fokus och inramning. Det tvingar dig att bestämma vilken historia du försöker berätta med fotot.
Genom att komma nära gör vi ämnet för våra foton sticker ut. Motivet tar inte bara upp mer av bilden utan bakgrunden blir ur fokus. Bakgrunden försvinner inte – dess närvaro känns fortfarande – men det finns inte längre en kamp om uppmärksamhet.
Genom att flytta motivet för vårt foto åt sidan skapar vi ett naturligt flöde genom hela bilden. Det finns ingen oro över var vi ska titta. Ingen känsla av att våra ögon hoppar runt bilden. Ingen känsla av att bli överväldigad, oroa dig för att vi saknar något.
Nedan finns två exempel på detta. I ett tvådimensionellt foto förlorar vi vår naturliga känsla för avstånd och kontext. “Före” -bilderna skapar en känsla av oro. Detta löses genom att flytta nära och lägga fotot ämne på sidan.
Obs: När man fotograferar människor krävs det ibland att man nästan är obekvämt nära. Detta är särskilt fallet när du använder en telefonkamera, som i allmänhet har vidvinkellinser. Som en tumregel, komma tillräckligt nära så att bakgrunden är ur fokus.

3. Gör redigering av dina foton tillräckligt roliga för att du faktiskt kommer att göra det.
Det är ingen hemlighet att redigera foton kan göra en stor skillnad i slutresultatet. Fortfarande, min förakt för Photoshop förde mig till den punkt där jag började hoppa över redigering alla tillsammans. Lightroom för skrivbord erbjuder ett mer hanterbart alternativ, men kräver fortfarande lite tid åt att sitta ner och arbeta igenom foton (och dessutom är det dyrt!).
Lyckligtvis för mig och de andra Photoshop-hatarna har fotoredigering blivit ungefär lika kraftfull på mobilen. Jag gör nu 95% av min fotoredigering på min telefon – och jag älskar det. Om du är på iOS kan du kolla in Mextures. Om du har en Android kan du prova Snapseed. Du blir förvånad över vad du kan göra inom fem minuter efter att du har öppnat appen.
Redigera aggressivt. Personligen var jag tvungen att komma över lite skuldkänsla från att redigera foton. Det var en viss känsla av att jag tog konstnärliga friheter och artificiellt blåste upp några ganska genomsnittliga fotografier för att det skulle se ut som om jag kan ta ett anständigt foto. Ibland måste jag fortfarande påminna mig själv om att jag redigerar foton för njutning – inte doktorande säkerhetsfilmer. Kameror kan helt enkelt inte fånga det dynamiska området som det mänskliga ögat kan se. Detta resulterar i tråkiga och underhållande bilder jämfört med vad vi ser med våra ögon. Uppdateringar är vanligtvis nödvändiga för att skapa en mer realistisk bild. Genom att ta det ett steg längre kan vi dock lägga till vår konstnärliga känsla och göra bilder till foton.

4. Bli inspirerad
Jag är helt blåst bort varje gång jag tittar på fotografierna på Unsplash. Det finns bokstavligen tusentals människor som tar bilder som kommer att göra mig till skam varje gång – och det här är bara underbart. Jag har så mycket utrymme att växa som fotograf och en konstant flod av inspiration. Jag fokuserar på två eller tre fotografer vars arbete jag gillar, och försöker verkligen förstå varför jag gillar deras arbete. Jag förklarar det här med två exempel.
Först vill jag ta fram Laurent Dequick, en fransk fotograf vars arbete jag först såg i de populära Yellow Korner-gallerierna i Paris. En bild av hans verkade särskilt ta tag i allas uppmärksamhet (nedan). Hans bild är en sammansättning av många olika foton, överlagda för att skapa en unik känsla. Det finns många saker att älska med Laurent verk, men för mig är det den höga kontrasten med fet röd och blues. Mitt foto nedan är ett direkt resultat av inspiration från Dequick.

5. Skapa glädje, inte perfektion.
Bilder fångar pixel-perfekta rekreationer för en stund. Foton är inte tänkta att vara den perfekta föreställningen av någonting. De finns för glädje.
Det är åtminstone en sak som stör mig om alla mina foton. Vissa av dessa är mer uppenbara än andra, men jag har slutat låta de små sakerna hindra mig från att njuta av fotot som helhet.
Detta är särskilt viktigt när du redigerar foton. Det är väldigt lätt att konsumera genom att finjustera de finaste detaljerna och förvandla det till ett jobb i stället för en hobby. Jag har en enkel regel för mig själv: när jag inte längre njuter – jag slutar.

6. Dela.
Det är ingen hemlighet: folk älskar att titta på foton. Låt oss se vad du har gjort.